UITGELICHTE CONTENT
Voorbeelden POPULAIR
11 originele voorbeelden van lokale marketing campagnes.
ROI Branded Templates
Ontdek de voordelen van Templates.
Trends 2024 NIEUW
De 5 belangrijkste lokale marketing trends.
Franchise Marketing
Alles wat je moet weten over franchise marketing.
Belang Lokale Marketing
Waarom lokale marketing essentieel is.
Gratis Check
Onthul jouw lokale marketing potentieel. 
hotel digital marketing strategy header
Marvia23.12.202113 min read

Een goede online marketingstrategie voor hotels

Steek één hand op als je niet kunt stoppen met fantaseren over directe boekingen, volle accommodaties en een perfecte branding van je hotels. Steek nu je andere hand op als je een perfecte hotel marketing strategie hebt die ook nog uitgevoerd wordt (We kunnen jullie niet zien, maar we raden dat niet veel van jullie beide handen op hebben.)

Voor directe boekingen en volle accommodaties is een goede online marketingstrategie voor je hotel essentieel. Met andere woorden, elke hoteleigenaar die droomt van een bomvolle verkooppijplijn, moet zichtbaar zijn op internet, of dat nu Facebook, Instagram of een ander platform is.

Je hebt waarschijnlijk veel vragen, maar misschien is de belangrijkste: moet je echt heel actief zijn online om een goede instroom aan klanten te krijgen met traditionele marketingtactieken? Het antwoord is volmondig ja!

millenialsDe koopkracht veranderd in een tempo dat nog nooit eerder is vertoond. Millennials hebben de markt al overgenomen en zijn goed voor meer dan twee derde van de wereldwijde koopkracht. Ze besteden ook veel tijd op sociale media. De gemiddelde millennial bezoekt maar liefst 2,5 uur per dag deze platformen. Er is dus nooit een beter moment geweest om je hotelverkoop en -reputatie op te voeren.

In deze blog nemen we je mee in digitale hotel marketing. Geen gedoe. Geen loze beloften. Gewoon een aantal belangrijke punten om je strategie te versterken.

De beste online hotel marketingstrategie

Twee woorden omschrijven de huidige hotelindustrie het beste: dynamisch en competitief. Van de opkomst van slimme hotels tot een wijdverbreide voorkeur voor gepersonaliseerde klantervaringen. De evoluties van het afgelopen decennium hebben marketinginspanningen stevig in de schijnwerpers gezet.

Aangezien bijna 60% van de wereldbevolking actief internet gebruikt, zijn effectieve digitale marketingstrategieën niet langer bijzaak. Of je nu het aantal boekingen wilt verhogen, je merk versterken óf een gloednieuw hotel gaat lanceren; digitale marketing is essentieel.

Daarom hieronder de 6 beste digitale hotel marketingstrategieën voor de slimme hotelier:

1. Google Bedrijfsprofiel

GoogleMyBusiness Profile

Zoekmachines spelen een cruciale rol in het succes van hotels. En als het om zoekmachines gaat, is Google ongetwijfeld de belangrijkste. Naast het zoeken zelf, zijn er een reeks handige functies die helpen beter te scoren. Eén daarvan is Google Bedrijfsprofiel. 

Zie het als het visitekaartje van je bedrijf. Het bevat alle informatie met betrekking tot je bedrijf: beoordelingen, aantal sterren, locatie, contactgegevens, prijsrange, veelgestelde vragen, foto's en alles daartussenin. Voordat een potentiële gast een kamer boekt zoekt hij vaak eerst de details van het hotel op internet. Al deze informatie kunnen ze direct vinden in jouw Google Bedrijfsprofiel.

Ongeveer 53% van de consumenten bezoekt een bedrijf binnen 48 uur na een lokale zoekopdracht op Google. Oftewel ongeveer de helft van de mensen die je hotel zoekt online kan omgezet worden naar klanten. Een goed uitwerkt profiel maakt het gemakkelijker om contact op te nemen, zodat klanten snel informatie over het hotel kunnen vinden en net zo snel een boeking kunnen maken.

Volg deze vijf eenvoudige stappen om het profiel vast te leggen:

  1. Meld je aan bij het Google Bedrijfsprofiel met je zakelijke e-maildomein
  2. Voer de bedrijfsnaam in
  3. Vul de locatie in (inclusief je adres en/of servicegebied
  4. Vul je contactgegevens in (inclusief zakelijk telefoonnummer en website)
  5. Opslaan en beheer de vermelding

Nu ben je nog niet volledig klaar. Als je een werkend Bedrijfsprofiel wilt hebben, moet deze eerst geverifieerd worden via post, telefoon of e-mail.

google business profile hotels
Google heeft zichzelf overtroffen met de krachtige mogelijkheden in het Bedrijfsprofiel. Onderdeel ervan zijn:

  • Kenmerken en attributen van het hotel
  • Automatische geotagging van content door klanten
  • Sterren-beoordeling en recensies
  • Geïntegreerde meta-zoekfunctie voor naadloze boekingen

2. Optimaliseer de website

Onthoud dat een bedrijf niet van de grond zal komen zonder online aanwezigheid. Zorg dus vóór alles dat de eigen website staat, compleet met alle toeters en bellen die een hotelwebsite zou moeten hebben.

En daarmee bedoelen we niet een paar foto's, de faciliteiten, en daarna klaar. Nee, je website moet de aandacht van je bezoekers direct grijpen, in hun hart raken en de boeking van een kamer afdwingen. Hoe krijg je dat voor elkaar, vraag je je af? Eén woord: optimalisatie.

Er zijn veel manieren om je website te optimaliseren voor hotel marketing. Hier zijn vijf tips:

  1. Gebruik hoge resolutie foto's: Het mantra 'beoordeel een boek niet op zijn kaft' is niet van toepassing in de horeca. Reizigers willen zien waar ze aan beginnen. Zorg ervoor dat je foto's met een hoge resolutie van het hotel op de website gebruikt. Overdrijf het echter niet, want bewerkte foto's worden niet gewaardeerd.
  2. Vertel een verhaal en vertel het goed: Niemand houdt van een website die alleen gevuld is met verkooptaal. Vertel een verhaal waar reizigers zich volledig in kunnen vinden en ervoor zorgt dat ze bij jou boeken. Zeg bijvoorbeeld niet dat je locatie naast een grote rivier staat. Maar vertel dat je hotel voelt als thuis en dat gasten elke dag een nieuw avontuur gaan beleven.
  3. Google Maps 360º: Google biedt nog meer tools in jou voordeel. Bijvoorbeeld met Google Maps 360º, hiermee kunnen je gasten alvast virtueel door je hotel dwalen. Het is boeiend, interactief en geeft een voorproefje van de ervaring in je hotel.

    Google 360 tour hotels
  4. Creëer een blog: Ze hebben je misschien al verteld dat inhoud belangrijk is, maar nog niet dat een blog de manier is waarop. Als je dat nog niet hebt gedaan, voeg een blog toe aan je website. Schrijf over interessante onderwerpen, bijvoorbeeld locaties in de omgeving die ze gezien moeten hebben, restaurants die ze niet mogen missen en handige reistips. Dit soort onderwerpen vormen de zogenaamde 'waarde vooraf'. Met andere woorden: je geeft klanten iets waardevols nog voordat ze boeken.
  5. Maak de site responsive: De meeste last-minute boekingen worden gemaakt via een mobiel, niet op een computer. Dus als je website niet mobielvriendelijk en responsive is, staat bezoekers een teleurstelling te wachten. Door afbeeldingen zo licht mogelijk te maken, je links uit elkaar te plaatsen, overtollige inhoud te verwijderen en een groter en goed leesbaar lettertype te gebruiken; kun je zorgen voor een geweldige ervaring voor bezoekers, ongeacht de schermgrootte.

3. Social Media

social media franchise

Als het gaat om de marketing van je hotelmerk op sociale media, gaat het om kwaliteit, niet om kwantiteit. Het is beter om goed vertegenwoordigd te zijn op één platform dan deels op allemaal.

Dat gezegd hebbende, sociale media zijn ongelooflijk veelzijdige digitale marketingtools voor hotels, omdat het zowel bestaande als potentiële klanten aanspreekt. De lijnen op dit platform zijn kort, de drempel laag en je kunt direct reageren op berichten.

Vraag je je af hoe social media gebruikt kunnen worden om de merkaanwezigheid en verkoop te vergoten? Hier zijn een paar waterdichte tips:

      • Deel consequent de stem je merk — je wilt tenslotte alleen in contact komen met gelijkgestemde reizigers 
      • Creëer deelbare of virale content
      • Bied onweerstaanbare aanbiedingen
      • Maak een menselijke connectie die bezoekers zullen waarderen
      • Wees consistent op al je sociale media-profielen

Om de resultaten te maximeren, kun je overwegen om een digitaal marketingbureau in te huren dat gespecialiseerd is in de hotelsector. Naast het zware werk, kunnen ze ook handige marketingtips geven, waarvan sommige later waardevol kunnen blijken.

hotel social media posts

4. E-mail Marketing

Met hoteleigenaren die nog steeds bijkomen van de pijn door de pandemie, is e-mailmarketing snel naar voren gekomen als een slimme budgetvriendelijke manier om met potentiële klanten in contact te komen. Let wel, 94% van de internetgebruikers gebruikt e-mail. Dus neem vooral de moeite om dit aspect van de digitale hotel marketingstrategie op te poetsen.

Om je te helpen om de e-mailmarketing naar een hoger plan te tillen, hebben we deze snelle tips opgesteld:

  • Creëer responsive e-mails: Maar liefst 50% van alle e-mails worden geopend op een mobiel. Het is dus absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de e-mails aan jouw potentiële klanten volledig zijn geoptimaliseerd voor mobiele apparaten.
  • Schrijf verbluffende content: Slimme e-mails met minimalistisch ontwerp zijn momenteel een van de meest populaire trends in hotel marketing. Zorg ervoor dat de onderwerpregel opmerkelijk en opvallend is. Dat is de beste manier om de aandacht van lezers te trekken en ze aan het denken te zetten over dat hotel op de Malediven of die reis naar het strand van Miami. 
  • Deel wow-waardige foto's: Een foto zegt meer dan duizend woorden. Als je een e-mail stuurt, zorg er dan voor dat je prachtige foto's van je kamers, faciliteiten en landschap toevoegt om het nog gedenkwaardiger te maken.
  • Stuur regelmatig samenvattingen: Door regelmatig nieuwsbrieven te verzenden van de gebeurtenissen die in je hotel hebben plaatsgevonden, kun je op de lange termijn een sterkere klantrelatie creëren en behouden.

5. Video

Het gebruik van video in marketing is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Maar liefst 90% van de klanten wil meer video-content zien van merken, inclusief hotels, en de trend vertoont geen tekenen van vertraging. Potentiële klanten krijgen een goed beeld van wat ze kunnen verwachten en ervaren door de combinatie van visuele en auditieve elementen.

Hier zijn enkele ideeën om je hotel marketingstrategie via video te versterken:

  • Maak een virtuele rondleiding: Een virtuele rondleiding stelt je potentiële klanten in staat om het hotel, de voorzieningen en de veelzijdigheid ervan te zien. Allemaal zonder er een voet binnen te hoeven zetten. 
  • Stel je team voor: Als je een wereldberoemde chef-kok hebt, zet hem dan in de schijnwerpers. Werkt één van je conciërges al 20 jaar in het hotel? Deel hun verhaal. Door het team in de kijker te zetten, wordt niet alleen het moreel een boost gegeven, maar weten gasten ook dat ze, wanneer ze naar je hotel komen, de crème de la crème zullen ervaren.
  • Geef reistips: Laten we eerlijk zijn: je expertise in de hospitality is van onschatbare waarde, en er is geen betere manier om dit onder de aandacht te brengen dan via video.
  • Wees niet bang om in te spelen op emoties van mensen: Als het doel van de digitale marketing van je hotel is om op te vallen en de aandacht van mensen te trekken, is een van de beste manieren om dat te doen, in te spelen op de emoties van mensen via video. Volgens een onderzoek uit 2016 van de Tempkin Group hebben individuen, die een positieve emotionele band hebben met een merk, 8,4 keer eerder vertrouwen in een bedrijf en 7,1 meer kans om overgaan tot een aankoop.

6. Influencer Marketing

Een Influencer Marketeer is - durven we het te zeggen? - de grootste marketingtroef die een hotel kan hebben. Influencers delen hun authentieke ervaringen en worden door hun volgers gezien als merkambassadeurs. Zij geven daarmee kans om duizenden, soms miljoenen mensen buiten je reguliere publiek te bereiken die mogelijk geïnteresseerd zijn in een bezoek aan je hotel.

Zelfs de statistieken bevestigen de echte waarde van deze marketingstrategie. Een onderzoek uit 2017 door gen.video laat zien dat 90% van de gebruikers van sociale media overgehaald worden om een aankoop te doen na het zien van content op sociale media, waarbij 33% van deze gebruikers aangaf dat influencers betrouwbare bronnen zijn bij het nemen van aankoopbeslissingen.

hotel-influencers

Bedrijven zijn recentelijk afgestapt van het werken met macro-influencers ten gunste van micro-influencers. Micro-influencers hebben een hoge betrokkenheid, wat betekent dat hun volgers de tijd nemen om hun berichten te 'liken', erop te reageren of ze te delen. Hoe meer het publiek betrokken is van een influencer, hoe beter.

Dat gezegd hebbende, ga niet in een opwelling influencers inhuren. Begin met het vaststellen van je budget en hou hieraan vast. Daarna bepaal je wat bereikt moet worden: welke KPI's moeten behaald worden? Op deze manier stuur je op succes en is de kans van slagen het grootst.

7. Hotel Metazoekmachines

metasearch hotel enginesMetazoekmachines voor hotels zijn een geweldige manier om mensen te bereiken die al op zoek zijn naar een overnachtingsplek. Met deze zoekmachines kunnen potentiële gasten kamerprijzen en beschikbaarheid van verschillende hotels op één plek vergelijken. Metazoekmachines verzamelen lijsten van online reisbureaus (OTA's) zoals Booking.com en Expedia. Bij sommige kun je een profiel voor het hotel maken, beheren en zelfs gebruiken voor betaalde advertenties.

Vergeet reputatiemanagement niet

Technisch gezien is dit geen marketingstrategie, maar het kan wel veel invloed uitoefenen op je hotelverkoop nu en in de toekomst. Hoe vraag je? Nou, zonder een goede, solide reputatie zullen potentiële bezoekers je hotel niet 'vertrouwen'. Simpel als dat. Volgens TripAdvisor:

  • 93% van de mensen gebruikt online beoordelingen om te bepalen in welk hotel ze willen verblijven
  • 53% van de ondervraagden zou geen hotel boeken zonder online beoordelingen

review managementMeer dan ooit is het van belang dat je als hotelier grip krijgt op reputatiebeheer en de online reputatie bijhoudt. Gebruik om te beginnen ervaringen van sociale netwerken om de hotelervaring te verbeteren. Zorg ervoor dat je op alle beoordelingen reageert, zowel goede als slechte, zodat gebruikers het gevoel krijgen dat jullie echt geven om wat volgers te zeggen hebben. Wat nog belangrijker is, als je een geweldige recensie op TripAdvisor krijgt, deel deze dan met je volgers, want geen enkele content lokt potentiële klanten sneller dan positieve oprechte recensies.

Hotel Marketing Software

We hebben het gehad over de belangrijkste digitale marketingstrategieën die nodig zijn om winstgevend te blijven in de steeds veranderende hotelwereld van vandaag. Ook het belang van reputatiemanagement is benadrukt. Wat nu? Je raadt het al: de juiste hotel marketing software vinden. Zie het als het laatste stukje van je digitale hotel marketing puzzel.

Laten we de verschillende onderdelen hiervan gedetailleerder bekijken:

  • Branded templates: Of je nu een enkel boetiekhotel of een uitgebreid netwerk van wereldwijde resorts bezit, het bereiken van één doel kan alle andere ondersteunen: merkconformiteit en consistentie bereiken. Branded templates kunnen helpen dat moeiteloos te bereiken. Meer specifiek stellen ze je in staat om snel on brand content te creëren, zoals advertenties, video's, social posts en POS-materialen voor al je marketingkanalen. 
  • Digital Asset Management (DAM) software: Met een DAM kunnen hoteliers hun marketingprocessen beheren door een centrale online hub te bieden voor het creëren, beheren en vinden van digitale assets. Je kunt alle digitale bestanden (afbeeldingen, video's, enz.) centraal opslaan, zodat ze gemakkelijk te vinden en gebruiken zijn wanneer dat nodig is. Hierdoor heb je altijd de marketingmaterialen binnen handbereik. 
  • brand guidelines impressionDigitale huisstijlgids: Zoals we eerder vermeldden, zullen klanten waarschijnlijk een meer samenhangend merk vertrouwen, dan merken die een inconsistente ervaring bieden. Er is geen betere manier om je merk te beschermen en uit te breiden dan door een digitale huisstijlgids.
  • Social media management: Consequent aanwezig zijn op sociale media is een must voor hotels die een sterke klantrelatie willen opbouwen en onderhouden. Met social media management software kun je dat doel bereiken door content te plannen en zelfs advertentiecampagnes te uit te voeren.
  • Google Analytics: Je eigen website is ook onderdeel van je marketing toolbox. Om erachter te komen hoe goed deze presteert, kun je overwegen gebruik te maken van Google Analytics. Deze gratis oplossing van Google helpt je alle touchpoints te achterhalen tijdens de klantreis van je prospects. Google Analytics is bijzonder krachtig als het gaat om directe boekingen: het vertelt hoe bezoekers je website hebben gevonden, hoe lang ze daar zijn gebleven en zelfs waar ze zich geografisch bevinden.
  • Campagne distributie: Het beheren van de aankomende marketingcampagnes en werkdruk is een belangrijk aspect bij het runnen van elk bedrijf. Campagne distributie tools helpen je campagnes sneller en eenvoudiger over kanalen verspreiden, zodat je meer tijd hebt om te doen waar je goed in bent: meer bezoekers binnenhalen!

portal home 8 with notificationMarvia is gemaakt met hoteliers zoals jij in gedachten. Ons platform is even veelzijdig als effectief en biedt een reeks opvallende functies om je digitale marketingstrategie naar een hoger niveau te tillen. Van krachtige merksjablonen tot gestroomlijnde functionaliteiten voor campagnedistributie, wij hebben wat je nodig hebt om concurrenten te slim af te zijn en ze te overtreffen.

 

Ontdek hoe Marvia je hotel kan helpen bij het uitrollen van de marketing strategie. Vraag een demo aan.

> Klik hier voor een gratis demo!